Witaj Go¶ciu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Który FreeBSD?
kubus_ccnp
post Oct 24 2006, 07:26 PM
Post #1

Newbie
*

Grupa: Members
Do³±czy³: 24-October 06
Nr u¿ytkownika: 33

Witam,
mam nastêpuj±ce pytania.
1. Chcia³bym postawiæ FreeBSD na swoim kompie, zakupi³em nawet nowiutk± ksi±¿kê "FreeBSD. Podstawy administracji systemem" Pana Lucasa, wydanie z 2004 r. On tam skupia siê w wiêkszo¶ci, jak pisze, na wersjach FreeBSD 4.x. Obecnie mo¿na ¶ci±gn±æ wersje systemu raczej 5.x i 6.x. St±d pytania:
- czy systemy 4.x ró¿ni± siê od systemów 5.x systemem plików lub innymi istotnymi rzeczami (np. u³o¿eniem katalogów), abym nie szuka³ za bardzo po plikach i katalogach je¶li postawiê np. 5.5, a moja obecna biblia skupia siê jak wspomnia³em na 4.x - a mo¿e ktos zna dobrze tê ksi±¿kê i wie, ¿e to nie ma du¿ego znaczenia?
- czy warto w ogóle stawiaæ 4.x, skoro s± ju¿ systemy 5.x i 6.x
- je¶li warto, to gdzie w archiwach na www.freebsd.org szukaæ 4.x ?

2. Oprócz kompa stacjonarnego, na którym chcia³bym postawiæ FreeBSD na ca³ym dysku, chcia³bym równie¿ zainstalowaæ FreeBSD na laptopie (LG model LS50 - A46Y, komp z 2004 roku), lecz tutaj na jednej partycji, no i druga na swap, oprócz tego mam postawion± Winde XP - chcia³bym mieæ oba systemy na 1 kompie. Czy kto¶ z Was mo¿e czyni³ takie rzeczy i jak to w praktyce wychodzi?

Dzieki za info.
Na razie.
User is online!Profile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
kretu
post Oct 29 2006, 02:10 PM
Post #2

Newbie
*

Do³±czy³: 29-October 06
Nr u¿ytkownika: 34

QUOTE(kubus_ccnp @ Oct 24 2006, 07:26 PM) *

Witam,
mam nastêpuj±ce pytania.
1. Chcia³bym postawiæ FreeBSD na swoim kompie, zakupi³em nawet nowiutk± ksi±¿kê "FreeBSD. Podstawy administracji systemem" Pana Lucasa, wydanie z 2004 r. On tam skupia siê w wiêkszo¶ci, jak pisze, na wersjach FreeBSD 4.x. Obecnie mo¿na ¶ci±gn±æ wersje systemu raczej 5.x i 6.x. St±d pytania:
- czy systemy 4.x ró¿ni± siê od systemów 5.x systemem plików lub innymi istotnymi rzeczami (np. u³o¿eniem katalogów), abym nie szuka³ za bardzo po plikach i katalogach je¶li postawiê np. 5.5, a moja obecna biblia skupia siê jak wspomnia³em na 4.x - a mo¿e ktos zna dobrze tê ksi±¿kê i wie, ¿e to nie ma du¿ego znaczenia?
- czy warto w ogóle stawiaæ 4.x, skoro s± ju¿ systemy 5.x i 6.x
- je¶li warto, to gdzie w archiwach na www.freebsd.org szukaæ 4.x ?

2. Oprócz kompa stacjonarnego, na którym chcia³bym postawiæ FreeBSD na ca³ym dysku, chcia³bym równie¿ zainstalowaæ FreeBSD na laptopie (LG model LS50 - A46Y, komp z 2004 roku), lecz tutaj na jednej partycji, no i druga na swap, oprócz tego mam postawion± Winde XP - chcia³bym mieæ oba systemy na 1 kompie. Czy kto¶ z Was mo¿e czyni³ takie rzeczy i jak to w praktyce wychodzi?

Dzieki za info.
Na razie.

1. Na desktop najlepszy bêdzie freebsd z ga³êzi 6.x, jest chyba najbardziej multimedialny(tzn. da siê z niego zrobiæ porz±dny desktop). Co do ksi±¿ki, to mo¿esz j± na makulature oddaæ. Na freebsd.org w dokumentacji jest co¶, co nazywa siê handbook i w³a¶nie od jego lektury powiniene¶ rozpocz±æ swoj± przygodê z freebsd. Poza tym czê¶æ handboka jest przet³umaczona na stronie www.bsdguru.org
2. Na laptopie nie polecam instalowaæ freebsd, ma on niestety problemy z obs³ug± acpi, co raczej nie dodaje komfortu pracy. Dwa systemy na jednym dysku s± jak najbardziej mo¿liwe, wiêc problemu nie bêdzie
+Quote Post
Ice_men
post Nov 10 2006, 11:25 PM
Post #3

Newbie
*

Do³±czy³: 10-November 06
Nr u¿ytkownika: 36

QUOTE(kubus_ccnp @ Oct 24 2006, 07:26 PM) *

ja na Swoim DELLu Latitude C600 mialem Wingroza XPe i FreeBSD 4.X ktora dokladnie to nie pamietam
oba smigaly jak trzeba. FBSD oczywiscie zrobiony na desktopa, lecz praca w wymagala Wingroza i zrezygnowalem z FBSD, aczkolwiek taraz sie bawie na Komputerze domowym FreeBSD 6.2-BETA3 smile.gif
zobacze jak wypadnie smile.gif i moze znow na lapie postawie.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 U¿ytkowników czyta ten temat (1 Go¶ci i 0 Anonimowych u¿ytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Aktualny czas: 6th February 2012 - 09:59 PM
FreeBSD - Inside @ hosting